Deze website is verhuisd naar www.mettenta.com/site/ Je vindt hier enkel nog mijn vroegere taaltips.

Mijn spelling(s)frustratie

Mijn spelling(s)frustratie

Frustratie spelling

Dank je, Google …

Waarom schrijf je klasseren met een ‘k’ en declasseren met een ‘c’? En waarom is het re-integratie met een streepje en reïncarnatie met een trema?

 

In onze spelling zitten wel een aantal eigenaardige zaken. En daar ben ik dol op!

Ik hou ook van alle regeltjes. Daarmee zijn dingen duidelijk en kunnen we misverstanden vermijden.*

Er is maar één onderwerp dat ik vreselijk vind: de tussen-s.

 

De ‘regel’

Weet je wat de officiële regel voor de tussen-s is? Op de website van de Taalunie staat het volgende:

Als we een tussenklank [s] uitspreken, schrijven we een tussen-s; als we geen [s] uitspreken, schrijven we geen tussen-s. Op grond van variatie in de uitspraak hebben veel samenstellingen daardoor een spelling met tussen-s en een spelling zonder tussen-s. In principe is geen van beide vormen echt fout, maar dikwijls zal de ene vorm gewoner zijn dan de andere. Wat de tussen-s betreft, kunnen we meestal ons taalgevoel volgen.

Zie je al een beetje waar mijn probleem ligt?

Dit is voor mij te vrijblijvend. Je taalgevoel volgen, dus … Mooi, maar wanneer ik teksten nakijk, is mijn taalgevoel dikwijls het tegenovergestelde dan dat van de auteur. En ik verbeter dus niets, want beide vormen zijn mogelijk, toch? Of moet ik toch gaan voor de variant die in het woordenboek of het Groene Boekje voorkomt, omdat die vorm “algemeen het gebruikelijkst is”?

 

De ‘tip’

Gelukkig (kuch) bestaat er een tip die je kunt toepassen: als je het niet zeker weet, gebruik dan een samenstelling waarin het linkerdeel van het originele woord ook voorkomt.

Bijvoorbeeld: inburgering(s)plan staat niet in de woordenlijst, maar inburgeringstoets wel. Daaruit kun je afleiden dat samenstellingen met het woord ‘inburgering’ met een –s geschreven worden.

Hoe zou jij dan ‘voorkeur(s)spelling’ schrijven?

Ik zeg ‘voorkeursbehandeling’, dus ik zou ‘voorkeursspelling’ (met s) schrijven. Maar Van Dale en het Groene Boekje vermelden beide enkel ‘voorkeurspelling’ (zonder s).

Nee … ik hou niet van die tussen-s-regel. Ik vind die vrijblijvendheid zelfs veel ingewikkelder dan de zogenaamd moeilijke regels van de tussen-n.

 

 

* Voor alle duidelijkheid: ja, ik hou van regeltjes, maar die mogen ook veranderen. Onze taal leeft en past zich aan, dus de afspraken moeten daarin meegaan. Iemand die zich blijft vastklampen aan hoe het vroeger was, gaat volgens mij nog zware tijden tegemoet …

2 Reacties
 1. Hey Veerle

  Ik vind het geweldig hoe jij schrijft en lees erg graag je tips en adviezen omtrent taaladvies.
  Maar inderdaad, dit gaat mij juist een brug te ver!

  Daarom roep ik jouw hulp in ;-)

  Groetjes
  Sandra

  • Dank je wel. Ik doe mijn best! :-)

   En het is de bedoeling dat er nog heel wat tips volgen, dus hou deze pagina maar in ’t oog ;-)