Deze website is verhuisd naar www.mettenta.com/site/ Je vindt hier enkel nog mijn vroegere taaltips.

Nee, dat had je niet gezegd …

Nee, dat had je niet gezegd …

 

Stel je even de volgende conversatie voor:

 

Ik: Over een half uur zijn onze gasten hier en ik moet me nog omkleden. En misschien moeten we toch nog even de keuken wat opruimen …

Manlief: Hmmm …

Na tien minuten, wanneer ik me omgekleed heb en naar de keuken ga.

Ik: Uhm … Lieverd, waarom heb je de keuken nog niet opgeruimd?

Manlief: Moest dat dan?

Ik: Dat heb ik je toch net gevraagd?

Manlief: Dat heb je helemaal niet gevraagd!

 

Voldoende informatie geven

 

Manlief had gelijk, natuurlijk. Want ik had het helemaal niet gevraagd. Ik had een hint gegeven, had mijn vraag mooi ingepakt. En dat is een goede basis voor miscommunicatie.

Bij een tekst is dat hetzelfde. Als je niet duidelijk bent of niet genoeg informatie geeft, dan verlies je je lezer. En dus mogelijk ook een klant.

 

Standpunt van de onbekende klant

 

De oplossing? Kijk je tekst altijd na vanuit het perspectief van je potentiële klant. Lees je tekst met de ogen van iemand die jou en je business helemaal niet kent.

Staan de juiste details op de juiste plaats? Vindt je lezer alle informatie die hij nodig heeft? Heb je geen belangrijke dingen weggelaten?

 

De juiste details

 

Enkele voorbeelden om het wat praktischer te maken:

 

Neem contact op voor meer informatie!

Dat is duidelijk. Maar heb je ook je e-mailadres of telefoonnummer vermeld? Of een link gelegd naar je contactpagina? Als je dat niet doet, ben je je klant kwijt. Want die heeft geen tijd om door heel je site te zoeken naar de juiste informatie.

 

Welkom op mijn website

Ah, de homepagina van je website. De perfecte plaats om in detail te vertellen hoe je producten in elkaar zitten of wat er allemaal in je dienstenpakket zit. Niet dus … Bombaardeer je lezer niet met te veel informatie. Vermeld op je homepagina wie je bent, wat je doet en waarom je klant bij jou moet zijn. De details horen op een andere pagina.

 

Geef je mening

Wil je de mening van je klanten horen? Schrijf dan meer dan enkel “Geef je mening!” Laat ook weten hóé ze dat moeten doen. Want als jij wilt dat ze een formulier invullen en zij begrijpen dat ze een mailtje moeten sturen, dan komt het niet goed …

 

Hulp gevraagd

 

Succesvol communiceren begint dus met een duidelijke boodschap en net genoeg details. Heb je zelf moeite om met een frisse blik naar je eigen teksten te kijken? Schakel dan zeker hulp in. En vraag de juiste feedback: staan er voldoende details in je tekst zodat je lezers zonder moeite vinden wat ze zoeken? Zo voorkom je in ieder geval heel wat miscommunicatie!