Deze website is verhuisd naar www.mettenta.com/site/ Je vindt hier enkel nog mijn vroegere taaltips.

Vijf praktische tips voor minder fouten in je tekst

Vijf praktische tips voor minder fouten in je tekst

Minder fouten maken | MettentaFolders, websites, boeken, blogs … Of het nu digitaal is of op papier: er wordt veel geschreven. En dan liefst zonder taalfouten. Maar hoe begin je daar nu aan als je niet thuis bent in spellingkwesties en grammaticaregels?

Gelukkig bestaan er voldoende hulpmiddeltjes die je helpen om fouten uit je tekst te halen. En daarvoor hoef je echt niet het Groene Boekje uit je hoofd te kennen!

 

1. Gebruik de spellingchecker

De spellingchecker is handig. Gebruik hem dan ook. Je vindt dan misschien een aantal tikfouten: ‘kalnt’ in plaats van ‘klant’ of ‘samenwekring’ in plaats van ‘samenwerking’.

Natuurlijk moet je de spellingcontrole niet blindelings volgen. Soms laat hij een fout staan en af en toe trekt hij je aandacht als er helemaal niets mis is. Je gezond verstand moet je dus wel altijd blijven gebruiken.

 

2. Lees je tekst hardop

Dat klinkt waarschijnlijk vreemd, omdat je het niet gewoon bent je eigen stem op die manier te horen. Maar wees gerust, dat betert snel.

Doordat je de woorden moet uitspreken, lees je wat er staat. En niet wat je denkt dat er staat. Ontbreekt er een woord in de zin? Is er een copy-paste niet helemaal juist verlopen? Staat er een letter te weinig in een woord? Het komt op deze manier allemaal naar boven.

 

3. Begin achteraan

Nog een handig trucje: begin bij het laatste woord en lees zo naar voren. Op die manier valt de inhoudelijke logica van de zin weg en lees je opnieuw wat er écht staat. Fouten vallen zo veel gemakkelijker op.

Wanneer je dit combineert met de vorige tip (hardop lezen), haal je al een pak schrijffouten uit je tekst!

 

4. Zoek naar dubbele spaties

Toegegeven, dit is geen taalfout, maar lay-out is evengoed een onderdeel van je tekst. En daar kun je dus het best ook wat aandacht aan schenken.

Dubbele spaties spoor je op wanneer je tekst volledig klaar is. Dat gaat heel gemakkelijk met de zoekfunctie:

– Ga in Word naar het menu Bewerken-Zoeken-Vervangen.
– Tik bij ‘document doorzoeken’ twee spaties in en bij ‘vervangen’ één spatie.
– Klik op de knop ‘alles vervangen’ en je bent klaar.

 

5. Laat je tekst nakijken

Wanneer je een tekst schrijft, ben je er soms zo lang mee bezig dat de letters voor je ogen beginnen te dansen. Schakel dan de hulp in van iemand die een frisse blik werpt op je tekst: je collega, je tante, je buurman. Of een professionele eindredacteur natuurlijk ;-).