Deze website is verhuisd naar www.mettenta.com/site/ Je vindt hier enkel nog mijn vroegere taaltips.

Waarom klopt een bus?

Waarom klopt een bus?

Dat klopt als een bus. Ken je die uitdrukking? Ongetwijfeld wel. En vraag jij je dan ook af waarom een bus zou kloppen? Ik vond het altijd maar iets raars, want ik dacht telkens aan het vervoermiddel…

Ah, zo zit dat

Later ontdekte ik dat die uitdrukking eigenlijk niet juist is. Het zijn namelijk twee andere uitdrukkingen die verhaspeld zijn. Een contaminatie dus. Van ‘dat klopt’ en ‘dat sluit als een bus’. En dan is die bus een blikken doos. Kijk, die betekenis vind ik wel zinvol.

En dat werd vanaf toen een beetje mijn stokpaardje. Ik verbeterde het in teksten en gaf graag mijn vergaarde kennis door aan nietsvermoedende taalliefhebbers die niet wisten waarom een vervoermiddel ergens op zou kloppen.

Zwerende vinger

Uitdrukking - Dat klopt als een bus

Tot gisteren. Want toen kwam ik te weten dat het eerste deel van mijn uitleg (‘dat klopt’) eigenlijk ook niet volledig was. Nee, dat moet blijkbaar zijn: dat klopt als een zwerende vinger. Ieuw.

En ondertussen is zelfs de Van Dale bijgebeend. Want ‘het klopt als een bus’ wordt door zoveel mensen gebruikt, dat het ondertussen als juist beschouwd wordt.

Daar leg ik me bij neer. Liever het beeld van een bus op wielen die op de venster tikt dan een zwerende vinger. Ik corrigeer het vanaf nu dus niet meer…