Deze website is verhuisd naar www.mettenta.com/site/ Je vindt hier enkel nog mijn vroegere taaltips.

Weg met het cliché?!

Weg met het cliché?!

 

Wij zijn een jong en dynamisch bedrijf.

De klant staat bij ons centraal.

Het was een cruciale fase in mijn leven. 

Je kids zijn bij ons in goede handen. 

In deze zomerse temperaturen …

 

Deze zinnen (of een variant ervan) heb je ongetwijfeld al dikwijls gelezen op verschillende websites. Dat is logisch, want al deze zinnen zijn clichés. Ze worden zo dikwijls gebruikt, dat het lijkt alsof er geen alternatieven voor bestaan.

Saaie, ongeïnspireerde tekst

 

Een cliché is geen taalfout. Het gaat hier over stijl. En dat is ook een aspect waarmee je rekening moet houden wanneer je je teksten nakijkt.

Een tekst vol met spreekwoorden en andere clichés leest gewoon niet fijn. Het lijkt al snel overdreven. Of saai. Ongeïnspireerd. Het heeft hoe dan ook maar één resultaat: je lezers haken af en klikken weg.

Beter te weinig dan te veel

 

Je kunt bijna nooit alle clichés vermijden. En dat hoeft ook niet. Hier en daar mag je gerust een cliché gebruiken als dat heel duidelijk verwoordt wat jij wilt zeggen. Maar overdrijf gewoon niet.

Zelf vind ik bijvoorbeeld ‘ze kregen groen licht’ wel een leuk cliché. Ik beeld me dan een kantoor in vol met verkeerslichten die dan op groen gezet worden als er een project goedgekeurd wordt. Lijkt me wel fijn … Maar niet iedereen deelt deze mening, dus je kunt clichés maar beter spaarzaam gebruiken.

Je doelpubliek beslist

 

En denk ook aan je doelpubliek. Heb jij een hondenkapsalon? Dan kan je al eens de term ‘trouwe viervoeter’ gebruiken in je communicatie. Want voor jouw klanten is hun hond dat nu eenmaal. Zij zullen dit waarschijnlijk vertederend vinden.

Ben je een boekhouder? Dan kan je af en toe ‘in het rood staan’ gebruiken, zodat je niet altijd dezelfde woorden moet gebruiken. Hou er wel rekening mee dat sommige mensen een hekel hebben aan clichés.

Dus vraag je telkens af of je doelpubliek het gaat kunnen appreciëren.

 

Twijfel je of iets een cliché is of niet? Zoek het eens op in Google door het tussen dubbele aanhalingstekens te zetten. Krijg je hoge resultaten? Dan is het waarschijnlijk een cliché en moet je beslissen of het past in je tekst.