Leren bloggen is zoals een petit-beurretaart maken

 

Als je jouw werk zou vergelijken met een dessert, welk dessert zou dat dan zijn en waarom?

Dat was de vraag die ik moest beantwoorden voor een schrijfopdracht waarvoor ik me had ingeschreven. Tja, uuuhm … Hoe moest ik mijn werk nu met eten vergelijken? Wat is er zoet aan mijn job? Komt er fruit aan te pas? En wat betekent dat dan? Ik vond het een moeilijke opdracht.

Gelukkig kon ik rekenen op de creatieve hulp van een vriendin van mij en zij kwam met het idee: een petit-beurretaart. (Hoewel zij het koekjestaart noemde 🙂 ) “Ja, met die verschillende laagjes, hè, en ne stevige bodem die ge nodig hebt, want anders valt heel het ding in elkaar.” Ik dacht er verder over na en zag het na een tijdje volledig voor me. Yep, dat was het! Het paste perfect.

Dus hier komt het: leren bloggen met mijn blogcoaching is zoals een heerlijke petit-beurretaart maken …

 

Je begint met een laag droge petit-beurrekoekjes. Dat is de stevige bodem, de basis. Je leert wat een blog juist is, welke elementen er in een blogartikel zitten, welke soorten blogartikelen er bestaan, welk ritme voor jou past, hoe je je eigen stijl kan vinden … De echte basics dus.

Daarna smeer je er een laag crème au beurre op. En de crème au beurre is mijn input en feedback. Met dat eerste laagje gaan we samen op zoek naar een specifiek onderwerp voor je eerste blogartikel. Ik geef je enkele richtlijnen en samen met de basisinformatie kan jij dan aan de slag.

De volgende stap is een nieuwe laag van koekjes die je eerst in de koffie gedompeld hebt. Dat is het moment waarop jij begint te schrijven. De koekjes zijn jouw tekst. En de koffie is jouw persoonlijke mix: jouw schrijfstijl, jouw persoonlijkheid, jouw ideeën en overtuigingen.

Next up: opnieuw crème au beurre. Je krijgt feedback, zodat je je blogartikel verder kan finetunen, en je krijgt antwoord op alle vragen die je nog hebt. Het is informatie die je kan gebruiken om verder te gaan met de volgende stap.

Want nu volgt er weer een laagje koeken in koffie gedrenkt met daarbovenop crème au beurre. Met andere woorden: jij gaat opnieuw schrijven en krijgt ook dan weer persoonlijke feedback om je blogartikel te verbeteren.

En ja, het is heel belangrijk dat dit allemaal laagje per laagje gebeurt.

 

Want jij bent een beginnende blogger. En alle informatie in één keer over je heen krijgen is dan niet de way to go. Dus we doen alles stap voor stap en wisselen af tussen schrijven en feedback. Je krijgt daardoor de juiste informatie in stukjes: de ene keer feedback over structuur, de andere keer over taal. Zo wordt het allemaal niet te overweldigend en hou je het gemakkelijker vol.

En dan komt de laatste stap: de hagelslag op de taart. De afwerking, de dingen die het geheel net wat beter maken. Zoals de opmaak, afbeeldingen, links, categorieën … Ze geven iets extra aan je artikel en maken het geheel helemaal af.

En nu zet je alles in de koelkast. Je laat je blogartikel even voor wat het is en doet er niets meer aan. Je neemt afstand, verzet je gedachten, concentreert je op iets anders.

Ben je klaar om je taart te presenteren? Dan haal je ze uit de koelkast, controleer je nog even of alles in orde is en zet je je kunstwerk op tafel. Net hetzelfde als met je blogartikel: je leest je tekst nog eens na, controleert of de puntjes op de i staan en publiceert het op je website.

Er komen dus geen moeilijke accessoires en instructies aan te pas. Het is simpel en plezant … exact hoe bloggen – en een petit-beurretaart maken 🙂 – hoort te zijn.

 
[bctt tweet=”Leren bloggen doe je stap voor stap. Dat gaat in laagjes, net zoals je een petit-beurretaart maakt.”]
 

Toen ik dit artikel aan het schrijven was, had ik af en toe heel veel zin in een petit-beurretaart. 🙂 Misschien heb jij dat ook wel nu je het gelezen hebt? Daarom vind je hier een recept voor dit dessert. Smakelijk!

 

(Blogafbeelding via Piet Huysentruyt)

 
Love it? Share it:

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: